A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

A kiegyensúlyozott és boldog élet, a munkahelyi és magánéleti sikerek egyik elsődleges feltétele a minőségi pihenés. A fekhely kialakítása és színvonala ebben nagy szerepet játszik. Cikkünkben megismerheted a jól felszerelt ágy titkát, s hasznos tippeket kaphatsz a megfelelő alváshoz.
A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

Milyen legyen az ágy?

A legnehezebb lépés magát a fekhelyet kiválasztani. Manapság szerencsére a bemutatótermekben a legtöbb modellt tesztelhetjük.

Kárpitozott darab vagy keret+ matrac

Az első kérdés, mely felmerül, hogy melyik kategóriát válasszuk. Kárpitozott modellek között is vannak egészséges, jó minőségű darabok. A keret és matrac kombinációjának az az előnye, hogy igény szerint kicserélhetjük a matracot, vagy akár két eltérőt is választhatunk a párunknak és magunknak, igény szerint. Ráadásul ebből a kategóriából több verzió érhető el.

Milyen legyen a matrac?

Anatómiailag mind a habszivacs, mind a rugós verzió lehet megfelelő megoldás. Fontos viszont figyelni az adott termék minőségére. Alapszabály, hogy kerüljük a gyanúsan olcsó darabokat! Mindemellett érdemes további jellemzőket is figyelembe venni.

Habszivacs

Ennél a típusnál el kell találnunk a nekünk kényelmes keménységet. A túl kemény termék ugyanis ugyanúgy káros lehet, mint a túlságosan puha változat. A szivacsvastagság legalább 18-20 cm legyen felnőtt testalkat esetén, ennél vékonyabb nem képes tartást adni a testnek!

A memóriahabos változat nagyon kedvelt, hiszen hőre változik és követi a test formáját. Persze van olyan, aki pont ezt a „süppedést” nem találja kellemesnek.

Rugós

Szerkezete a szivacsénál összetettebb, így jó minőségű előállítása drágább. Aki olcsó változatot választ belőle, sajnos csalódni fog. Beszélhetünk bonell- és táskarugós verzióról. Előbbi összefűzött rugózattal, utóbbi különálló rugókkal rendelkezik. A táskarugó előnye, hogy követi a test formáját, ráadásul kiválóan szellőzik.

Mely kellékek szükségesek?

A fekhelyhez további felszerelést is be kell szereznünk. Ilyen a paplan, a párna, a lepedő, valamint a huzat. Van néhány alapelv, melyet követnünk kell a választásnál:

· Az ágynemű légáteresztő, könnyen tisztítható és gyorsan száradó anyagból készüljön! Ilyen például a kényelmes Naturtex paplan.

· Részesítsük előnyben a természetes eredetű textíliákat!

· Háton fekvéshez alacsonyabb, oldalt alváshoz magasabb párna kell.

· A töltet többféle lehet, de győződjünk meg, hogy nem vagyunk rá allergiások!

· Vegyük figyelembe az évszakot és a szoba hőmérsékletét!

· A lepedő és a huzat anyaga is légáteresztő és bőrbarát legyen!

· Kellemes, nyugtató színeket válasszunk! A legjobb döntés a kék, de zöld vagy pasztell árnyalatokkal is kellemes lehet az éjszaka.

Készüljünk fel arra, hogy nem biztos, hogy a legelső megvásárolt garnitúrát megfelelőnek találjuk majd! A pihenés kulcsfontosságú, ezért törekedjünk megtalálni a tökéletest!

További tanácsok alváshoz

A kiválóan felszerelt fekhely az első lépés a nyugodt éjszaka felé. Vannak további javaslatok, melyeket érdemes megfogadni:

· Ne legyen túl meleg a szobában! 18-20 Celsius fok elegendő.

· Lefekvés előtt 30 perccel már ne használjunk kütyüket! Olvasással készüljünk fel az éjszakára!

· Nyugovóra térés előtt 3-4 órával ne fogyasszunk koffeint vagy alkoholt!

· Villanyoltás előtt szellőztessünk! Ha nincs túl hideg, résnyire nyitott ablakkal is pihenhetünk.

· Iktassuk be a sportot napirendünkbe!

· Nagyjából ugyanabban az időben térjünk nyugovóra minden este!

Természetesen a legnagyobb előrelépés, ha megismerjük saját alvási preferenciáinkat. Így láthatjuk majd, mi segít bennünket az esti rutinban.

Összefoglalva: A nyugodt éjszaka titka elsősorban a jól felszerelt ágy. Ide tartozik a keret, a matrac, a párna és a paplan, de még a huzat színe is. Ezen felül igyekezzünk a többi körülményt is úgy alakítani, hogy lehetővé tegye a pihenést.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen a prepperek élete!

Kik azok a prepperek?

A prepperek olyan emberek, akik különböző módon készülnek fel esetleges katasztrófákra, háborúkra, emberiséget veszélyeztető csapásokra.

Ellenőrző lista költözéshez

Ellenőrző lista költözéshez

Költözéskor sokféle feladatot kell elvégeznie.

Hogyan tárolja konyhai eszközeit?

Hogyan tárolja konyhai eszközeit?

Számos módja van a konyhai eszközök tárolásának, amikkel helyet takaríthat meg.