A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

A kiegyensúlyozott és boldog élet, a munkahelyi és magánéleti sikerek egyik elsődleges feltétele a minőségi pihenés. A fekhely kialakítása és színvonala ebben nagy szerepet játszik. Cikkünkben megismerheted a jól felszerelt ágy titkát, s hasznos tippeket kaphatsz a megfelelő alváshoz.
A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

Milyen legyen az ágy?

A legnehezebb lépés magát a fekhelyet kiválasztani. Manapság szerencsére a bemutatótermekben a legtöbb modellt tesztelhetjük.

Kárpitozott darab vagy keret+ matrac

Az első kérdés, mely felmerül, hogy melyik kategóriát válasszuk. Kárpitozott modellek között is vannak egészséges, jó minőségű darabok. A keret és matrac kombinációjának az az előnye, hogy igény szerint kicserélhetjük a matracot, vagy akár két eltérőt is választhatunk a párunknak és magunknak, igény szerint. Ráadásul ebből a kategóriából több verzió érhető el.

Milyen legyen a matrac?

Anatómiailag mind a habszivacs, mind a rugós verzió lehet megfelelő megoldás. Fontos viszont figyelni az adott termék minőségére. Alapszabály, hogy kerüljük a gyanúsan olcsó darabokat! Mindemellett érdemes további jellemzőket is figyelembe venni.

Habszivacs

Ennél a típusnál el kell találnunk a nekünk kényelmes keménységet. A túl kemény termék ugyanis ugyanúgy káros lehet, mint a túlságosan puha változat. A szivacsvastagság legalább 18-20 cm legyen felnőtt testalkat esetén, ennél vékonyabb nem képes tartást adni a testnek!

A memóriahabos változat nagyon kedvelt, hiszen hőre változik és követi a test formáját. Persze van olyan, aki pont ezt a „süppedést” nem találja kellemesnek.

Rugós

Szerkezete a szivacsénál összetettebb, így jó minőségű előállítása drágább. Aki olcsó változatot választ belőle, sajnos csalódni fog. Beszélhetünk bonell- és táskarugós verzióról. Előbbi összefűzött rugózattal, utóbbi különálló rugókkal rendelkezik. A táskarugó előnye, hogy követi a test formáját, ráadásul kiválóan szellőzik.

Mely kellékek szükségesek?

A fekhelyhez további felszerelést is be kell szereznünk. Ilyen a paplan, a párna, a lepedő, valamint a huzat. Van néhány alapelv, melyet követnünk kell a választásnál:

· Az ágynemű légáteresztő, könnyen tisztítható és gyorsan száradó anyagból készüljön! Ilyen például a kényelmes Naturtex paplan.

· Részesítsük előnyben a természetes eredetű textíliákat!

· Háton fekvéshez alacsonyabb, oldalt alváshoz magasabb párna kell.

· A töltet többféle lehet, de győződjünk meg, hogy nem vagyunk rá allergiások!

· Vegyük figyelembe az évszakot és a szoba hőmérsékletét!

· A lepedő és a huzat anyaga is légáteresztő és bőrbarát legyen!

· Kellemes, nyugtató színeket válasszunk! A legjobb döntés a kék, de zöld vagy pasztell árnyalatokkal is kellemes lehet az éjszaka.

Készüljünk fel arra, hogy nem biztos, hogy a legelső megvásárolt garnitúrát megfelelőnek találjuk majd! A pihenés kulcsfontosságú, ezért törekedjünk megtalálni a tökéletest!

További tanácsok alváshoz

A kiválóan felszerelt fekhely az első lépés a nyugodt éjszaka felé. Vannak további javaslatok, melyeket érdemes megfogadni:

· Ne legyen túl meleg a szobában! 18-20 Celsius fok elegendő.

· Lefekvés előtt 30 perccel már ne használjunk kütyüket! Olvasással készüljünk fel az éjszakára!

· Nyugovóra térés előtt 3-4 órával ne fogyasszunk koffeint vagy alkoholt!

· Villanyoltás előtt szellőztessünk! Ha nincs túl hideg, résnyire nyitott ablakkal is pihenhetünk.

· Iktassuk be a sportot napirendünkbe!

· Nagyjából ugyanabban az időben térjünk nyugovóra minden este!

Természetesen a legnagyobb előrelépés, ha megismerjük saját alvási preferenciáinkat. Így láthatjuk majd, mi segít bennünket az esti rutinban.

Összefoglalva: A nyugodt éjszaka titka elsősorban a jól felszerelt ágy. Ide tartozik a keret, a matrac, a párna és a paplan, de még a huzat színe is. Ezen felül igyekezzünk a többi körülményt is úgy alakítani, hogy lehetővé tegye a pihenést.

Kapcsolódó cikkek

Souldrops - innovatív tisztítószercsalád! - mosószer, öblítő, mosógél

Bemutatunk egy magyar mosószer márkát, itt a Souldrops!

Souldrops, az innovatív, környezetbarát és szerethető mosó- és öblítőszer család.

A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

A jól felszerelt ágy titka - hasznos ötletek a megfelelő alváshoz

A nyugodt alvás titka a tökéletes matrac, a jól felszerelt ágy, és például egy kényelmes Naturtex paplan. Ha érdekelnek a részletek, kattints a cikkre!

Ellenőrző lista költözéshez

Ellenőrző lista költözéshez

Költözéskor sokféle feladatot kell elvégeznie.