Miből készülnek az ágyneműk?

Mielőtt új lepedőt vásárolna, tudnia kell, hogy mi van benne.
Miből készülnek az ágyneműk?

Az ágyneműk számos különböző szálból készülnek. A pamut az egyik legelterjedtebb szál, és 480 kilós pamutbálából egyetlen lepedő is készülhet. A gyapjúhoz hasonlóan a pamut is szennyeződésre hajlamos, és előfordulhat, hogy magokat és gallyakat találsz benne. Az ágynemű szövésének folyamata során különböző méretű és vastagságú szálakat sodornak össze, hogy tartósabb, puhább szövetet hozzanak létre. Selymes és szaténos lepedők is kaphatók, de ezek újdonságnak számítanak.

Történelmileg a lenvászon volt az ágyneműk választott anyaga. Az egyiptomiak a len növényt termesztették az anyag előállításához, és évszázadokon át termesztették. A len betakarítása és termesztése költséges volt, és a nőknek sok erőfeszítést kellett tenniük, hogy lenvászonná fonják. A pamutot könnyebb volt leválasztani a magról, és olcsóbb volt előállítani. Az ágyneműk szövetéből fejlődött ki a világ egyik legelterjedtebb ruházati és ágynemű formája.

Az egyiptomi pamut például a legmagasabb minőségű pamut a piacon. Észak-Afrika meleg éghajlatán termesztik, és extra hosszú szálakat termel. Ezekből a szálakból erősebb szövetet is szőnek. Az egyiptomi pamut lepedők azonban drágák, ezért fel kell készülnie arra, hogy felárat fizet értük. A pima pamut viszont olcsóbb, és még mindig luxus érzetet nyújt. Ha azonban néhány dollárt szeretne megspórolni, lehet, hogy jobb, ha marad az egyiptomi pamutnál.

Mint már említettük, a pamut nagyon elterjedt ágyneműhuzat, de ennek az anyagnak a minősége nagyon eltérő. Sok "100% pamut" ágynemű olcsónak és kényelmetlen érzésűnek tűnik az alacsony szálszám és a rossz szerkezet miatt. A pamut fényűzőbb fajtáit, például az egyiptomi vagy a Pima pamutot hosszabb szálakból szövik. Ezek erősebbek és puhábbnak érződnek, és jobban ellenállnak a foltoknak, mint a közönséges poliészter vagy pamut.

Választhat egyszínű és mintás ágyneműk között is. A nyomtatott ágyneműk közvetlenül a szövetre nyomtatott anyagból készülnek, míg a seersucker ágyneműk gyűrött vagy ráncolt felülettel készülnek. A gofris ágyneműk viszont texturált felülettel rendelkeznek, amely növeli a felületet. Az ágyneműk négy rugalmas sarokkal rendelkeznek, és biztonságosabbak, mint a sima lepedők. Az ágyneműk tartósabbak, mint a hagyományosak, de nehezebben hajtogathatók és gyűrődhetnek.

A szövet típusának kiválasztása fontos döntés. Válasszon a pamut és a tencel között. Mindegyik anyagnak különböző előnyei és hátrányai vannak. Az egyiptomi pamut például a legmagasabb minőségű pamut, és extra hosszú kapcsokkal készül. Amellett, hogy a pamut puha és lélegző, hipoallergén is. Fontos azonban az anyag minőségét is figyelembe venni, mielőtt új ágyneműt vásárolna.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen a prepperek élete!

Kik azok a prepperek?

A prepperek olyan emberek, akik különböző módon készülnek fel esetleges katasztrófákra, háborúkra, emberiséget veszélyeztető csapásokra.

4 ötlet a hatékony munkaruha tisztításhoz

4 ötlet a hatékony munkaruha tisztításhoz

A szennyes munkaruha tisztítása örök probléma. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 ötletet a hatékony munkaruha tisztításához, otthoni alkalmazásra is.

A 3 legfontosabb borász kellék otthonra

A 3 legfontosabb borász kellék otthonra

Kíváncsi vagy, hogy milyen borász kellékekre van szükséged otthonra, ami nélkül nem tudsz borkóstolót sem tartani? Akkor mi segítünk!