Autóbérlés – Úri huncutság vagy valós megoldás?

Az autóbérlés első pillanatra elég drága mulatságnak tűnik, de egy kis számolgatást követően kiderülhet, nem is olyan költséges dolog autót bérelni.
Autóbérlés - úri huncutság, vagy valós megoldás?

Ha elővesszük a tollat, papírt és a számológépet, akkor a matekot követő számok megmutatnak rengeteg dolgot, megmutatják a hideg tényeket. Az autóbérlés nem csak külföldi nyaraláskor jöhet szóba, vagy akkor, ha a külföldön élőként haza érkezünk, hanem sok más élethelyzetben is.

Az egyik ilyen szituáció, amikor valaki autó akar venni, és átnézi az életvitelét és a szokásait. A megfigyelés és az elemezgetés során rájön arra, hogy az autót - ami az egyik leggyorsabban értékét vesztő nagy értékű beruházása a családoknak, embereknek – hetente néhányszor használja. A többi időben a jármű áll az utcán. Az éves autózásba beletartozik, hogy mindenszentekkor elmegy az ország másik végébe a rokonokhoz és a temetőbe. Az autózást színesíti, hogy párat kirándul nyáron. Az év többi részében pedig az autó áll a ház előtt, fizeti a kötelező biztosítást, a cascót és a járműhöz köthető további sarcokat. Ha még hozzá veszi a tulajdonos az esetleges autópálya, parkolási díjakat és a szervizek kiadásait, akkor elég szép összeg szerepel az autóhoz tartozó éves kiadások között. Ezek azok a számok, amelyek előjönnek a számolgatás és megfigyelés eredményeképpen.

Ezt követően el lehet gondolkodni, hogy az adott életvitel, munka mellett, ténylegesen szükséges-e az autó. Ha esetleg otthon dolgozik valaki vagy a környéken, ahol lakik elég jó a tömegközlekedés, akkor érdemes ejteni a saját autót és más alternatívákat nézni helyette.

 A bérlés ekkor kerülhet szóba, ugyanis az egyik oldalon ott a saját autóval járó évi összes kiadás. Ez elég szép összeget is elvihet a család kasszájából. A másik oldalt pedig az évente néhány alkalommal történő bérlés és más közlekedési megoldások költségei találhatók. A bérlésnek annyi a költsége, amit ott hagy a bérbeadónál. Ezek után nincs gond, nem kell odafigyelni, törődni az autóval, élheti a személy a mindennapi életét.

Az érdekes az, hogyha egymás mellé tesszük a két számot. A számolgatást izgalmassá teszi, mikor az alkalmi bérlés felé tolódik mérleg, úgy, hogy új vagy drágább használt autóban gondolkodik valaki. Akkor ennek az ügyletnek mennyi a beszálló összege és a havi törlesztője?

Ekkor elkezdhet eszelni azon, hogy az autó tartás összegét mire költse vagy mibe fektesse. A lehetőségek sokfélék: az utazástól kezdve, a hobbijának a fejlesztéséig, számtalan dologra lehet költeni az autó árát

Benedek Attila

Fotó: Skoda, VW

Kapcsolódó cikkek

Az óvodai jelek jelentése

Az óvodai jelek jelentése

A vasalható ovis jelek fajtái széles körben mozognak, pontosan azért, mert minden figurának megvan a maga jelentése. Lássuk, hogy mit takarnak!

Híres alkotások hajra festve

Haj, mint festővászon

Élnek olyan kreatív fodrászok közöttünk, akik híres festményeket festenek rá ügyfeleik hajára.

Belföldi kirándulóhelyek

Belföldi kirándulóhelyek

Adunk most néhány tippet, ahová autóval is könnyedén el lehet jutni, amennyiben családi kirándulást tervezünk.