Belföldi kirándulóhelyek

Sokszor gondol egyet a család, és elindul felfedezni valamelyik csodás kirándulóhelyet az országban.
Belföldi kirándulóhelyek

Sokszor gondol egyet a család, és elindul felfedezni valamelyik csodás kirándulóhelyet az országban. Előfordul azonban, hogy az utazás megtervezésénél már elakadnak, hiszen nem tudják, autójukkal merre induljanak útnak, hol parkoljanak stb. Hoztunk most néhány tippet, ahová autóval is könnyedén el lehet jutni.

Magyarország számos szép kilátóban, parkban vagy kirándulóhelyben bővelkedik. Megmutatunk most néhányat, amely autóval is könnyedén megközelíthető, és a parkolás sem bonyolult.

A Dunakanyar az egyik legszebb természeti jelenség kis országunkban, így a Dömösön lakó emberek nagyon szerencsések. Ez a falu fekszik ugyanis a szép észak-nyugati táj szívében, ahol a híres Rám-szakadék is található.

Budapest felől érkezve Dömösre, egy éles kanyar után jobbra rögtön egy nagy parkoló található, ahová turistaként letehetjük járművünket. Itt ugyan fizetni kell a parkolásért, de a kirándulási lehetőségek miatt abszolút megéri legalább egyszer ellátogatni ide. A parkolódíj személyautó számára 250 Ft/óra, a napijegy pedig 1000 Ft. A parkolótól mindössze pár perc séta, és megérkezünk a Szentfa-kápolnához, ami egy sütögetős, fákkal körbevett nyugodt pihenőhely. Innen pedig két irányba folytathatjuk utunkat, a Vadálló-kövek, majd Prédikálószék, illetve a Rám-szakadék irányába. Mindkettő irány megér egy utat, hiszen a természet csodaszép kincseket hagyott itt hátra, a túrázás pedig egészségünknek is jót tesz.

A Balaton környékén rengeteg szép kiránduló- és nyaralóhelyet fel lehetne sorolni, most viszont csak egyre koncentrálunk, és az nem más, mint Tapolca. Pontosabban az itt található Tavasbarlang.

A tavasbarlangot az 1910-es évek elején nyitották meg a látogatók számára, amely a város alatt, ma már 10 km hosszúságban terjed. A barlang felsőbb részeiben nem található víz, így az kitűnő hely a sétákra, lejjebb azonban a természetesen kialakult vízen való csónakázásra is lehetőség van. A város is nagyon kedvelt a turisták körében, de a barlang kiemelten vonzza a látogatókat. A pénztárnál álló hosszú sorok elkerülésére 2017 elején egy új beléptetési (időpontos) rendszert vezettek be, így már az sem tarthatja vissza a vendégeket, hogy sokat kéne várni a kasszánál. Fizetős parkolásra van lehetőség a látogatóközpont előtt, de kisebb gyaloglással például a piac utcáján díjmentesen is megállhatunk.

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület a Vértes hegység lábánál terül el, és gyönyörű természeti kincsekkel ajándékozza meg az oda látogatókat. Megszállni a közeli, négycsillagos, herceghalmi Abacus hotelben érdemes.

A Területen sétálva számos fafajtával találkozhatunk, mely a gyerekek, de még a felnőttek számára is úgy tűnhet, hogy égig érnek. Hatalmas és emlékezetes sétát tehetünk itt, különösen, ha meghatározott időszakban érkezünk. Ilyen lehet a hóvirágzás időszaka, mely egy külön ünneppé alakult az alcsúti Arborétumban. A hóvirágmező majdnem 3 hektáron terül el, és 7 hóvirágfaj 24 fajtáját lehet megcsodálni. A virágzás februárban kezdődik. Ezen kívül az arborétumban olyan természeti jelenséget is meg lehet nézni, mint például a szentjánosbogár rajzás, ami június havában történik, és csodálatos látványt nyújt. A területet az M1-es autópályáról a bicskei lehajtó irányába könnyedén meg lehet közelíteni, parkolási lehetőség a bejárattal szemközti két földúton van.

Magyarországon híres és szép várakból és kastélyokból sincs hiány. Az egyik kastély, mely mindenképp megér egy látogatást a gödöllői Grassalkovich-kastély.

Az ország egyik legnagyobb barokk stílusban épült kastélyának története a 18. századra nyúlik vissza. A Grassalkovich család építtette meg, majd 1867-től, már állami tulajdonban volt. Ezután kapta ajándékba a kastélyt Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné. Mivel az épület ma múzeumként működik, a turisták ide látogatva igen közel érezhetik magukhoz a királyi családot. Természetesen sok házasuló pár is szívesen választja ezt a helyszínt például az esküvői fotók elkészítéséhez is. A kastély Budapestről is több irányban közelíthető meg, fizetős parkoló az épület előtt és annak oldalánál található.

Ha már a várak is meg lettek említve, kiemelünk egyet az ország kincsei közül, mely szintén kiváló kirándulóhely lehet. Magyarország egyik legismertebb és legszebb jellegzetessége a fővárosi Budai várnegyed.

1987 óta szerepel ez a gyönyörű hely az UNESCO Világörökség listáján, méltán megérdemelve ezt a helyet. A várnegyed a Budapest I. kerületében található várhegyen található. Története egészen az 1200-as évekre vezethető vissza. Itt található többek között a Budavári Palota, a Halászbástya és a Mátyás-templom is. A várnegyed messzire ellátszik, és még kívülről is csodás panorámát nyújt, de mindenképp megér legalább egy sétát is, akár világosban, akár sötétben, hiszen a kivilágított város is mesésen mutat a várhegy tetejéről. A várnegyedbe autóval is be lehet hajtani, meghatározott kapukon keresztül különböző zónákba. A díjfizetés parkolási övezetenként működik, ennek érdemes előre utána nézni.

Magyarország szerencsére ennél sokkal több látnivalóban bővelkedik, érdemes bejárni belföldi kirándulóhelyeinket is. Tömegközlekedéssel általában nem túl egyszerű eljutni egy-egy ilyen szép helyre, ezért érdemesebb inkább autóval útnak indulni. Sok család azonban nem rendelkezik hosszútávra megfelelő járművel, vagy olyannak, melybe beférne az egész család. Akár ilyen megfontolásból is érdemes lehet kipróbálni egy nem túl népszerű rendszert, az autókölcsönzést. Az autókölcsönzők biztonságos, könnyen vezethető és megbízható járműveket kínálnak, melyek közül úgy választjuk ki a legmegfelelőbbet, hogy az számunkra a legjobb legyen. A kényelem garantált, a honlapon akár már online is rendelhető bérautó.

Kapcsolódó cikkek

Tűzzel szárítja be a hajat

Tűzzel fixál hajat ez a borbély

Egy palesztin borbély, Ramadan Adwan tűzzel állítja be vendégei haját tökéletes formára.

Különleges képek

Különleges képek

Alexa Meade élő olajfestményeket fest.

Híres alkotások hajra festve

Haj, mint festővászon

Élnek olyan kreatív fodrászok közöttünk, akik híres festményeket festenek rá ügyfeleik hajára.