A növények fényigénye eltérő. Mutatjuk, melyik mit szeret!

A haladó kertészek már tisztában vannak a ténnyel, hogy a növényeknek, a kertben ültetett zöldségeknek nem egyforma a fényigénye. Egyes fajok azt szeretik, ha napi több órán keresztül kapnak napfényt, mások a félárnyékos helyeken is jól eléldegélnek, míg más zöldségek, fűszernövények az árnyékos helyet preferálják. Mutatjuk, hogy egyes növényeknek, milyen a fényigénye, mit szeretnek, milyen feltételek mellett fejlődnek és növekednek megfelelően.
a-novenyek-fenyigenye-eltero-mutatjuk-melyik-mit-szeret

A legtöbb zöldség imádja a napfényt

A zöldségek, gyümölcsök zöme nagyon is kedveli a napfényt és csak akkor hoz termést, ha meg is kapja a napi többórányi napsütést. A paprika, a paradicsom és a tök imádja a napfényt és nem is fejlődnek megfelelően, ha ezt nem kapják meg. Ha hoznak is termést, azok nem a legszebbek és nem a legegészségesebbek.

A padlizsán is nagyon kedveli a meleget, a napsütést, így az ültetésénél ezt feltétlenül vegyük figyelembe. A kukorica és a napraforgó is igényli a sok napsütést, így a kert tervezésekor ezt az információt is mindenképpen tartsuk szem előtt.

Növények, amelyeknek szükségük van napfényre, de nem egész nap

Vannak olyan zöldségek, amelyek nem igénylik a többórás napsütést, de azért 4-5 óra napfényre mindenképpen szükségük van az egészséges fejlődéshez és növekedéshez. Ebbe a csoportba tartoznak például a zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót, a kelbimbó, a rukkola, a fejes saláta, a mángold vagy a sóska.

Ugyanennyi napsütésre van szüksége a ribizlinek, a reteknek, az egresnek, a fokhagymának vagy a zöldhagymának. Fűszernövények, amelyek szintén nagyon kedvelik a napsütést: zsázsa, tárkony, kakukkfű, kapor, menta és koriander.

4-5 órás napsütésre van szüksége a borsónak, a babnak, a brokkolinak és a karfiolnak is.

Árnyékos helyen is megélők, de szükségük van a fényre

Egyes zöldségek ugyan jól bírják, ha árnyékos helyre vetjük azokat, mégsem fejlődnek megfelelően. A sárgarépa vagy a gyökérzöldség levelei nagyon szépen fejlődnek árnyékos helyen, viszont ha nem éri azokat elegendő napfény, akkor a talajban fejlődő gyökér nem nő meg nagyra, satnya és vékonyka lesz.

Egyes növények tehát szeretik azért az árnyékot is. Talán ezek a növények fejlődnek a legjobban, hiszen nem kell azokat annyiszor öntözni. Vannak olyan növények, amelyek már nem a termésre „gyúrnak” egy bizonyos idő után, hanem magokat hoznak, azaz elkezdnek felfelé nyúlni. Minél több napfény éri őket, annál magasabbra nőnek.

Olyan növény talán nem is létezik, amelyik csakis az árnyékot kedveli. Minden növénynek szüksége van valamennyi napfényre.

Kerttervezésnél vegyük figyelembe

Ha most tervezzük meg a kertünket és korábban még soha nem kertészkedtünk, akkor mindenképpen érdemes gondolni a növények fényigényére. Hiába gondoljuk ki az adott zöldségnek, vagy fűszernövénynek a lehető legjobb helyett, nem fog termés hozni, vagy nem annyit, amennyit mi szeretnénk, hogy hozzon.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Akkumulátoros kerti gépek karbantartása

Akkumulátoros kerti gépek karbantartása

Az alábbiakban az akkumulátoros kerti gépek karbantartásával foglalkozunk részletesebben, hogy szerszámgépeink és kerti gépeink hosszú élettartamúak lehessenek.

Mikor és hol jó választás az úszókapu?

Mikor és hol jó választás az úszókapu?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mikor és hol jó választás az úszókapuk használata és milyen előnyökkel kecsegtethet minket.

GrowShop Budapest

GrowShop Budapest

A beltéri növénytermesztés egy olyan módszer, amely lehetővé teszi, hogy növényeket termesszünk és gondozzunk a zárt térben, például a lakásunkban vagy irodánkban.