Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Kint még ugyan hideg van, de a medencetulajdonosok már medencéjük beüzemelését tervezgetik. Az előttünk álló szezon előtt meg kell tisztítani és minden tekintetben felkészíteni a nyári fürdőzésre. De ennek hogyan álljunk neki?
Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

A gyártó cégek javallata alapján a legtöbb felszíni medencét ajánlatos télre szétszerelni és száraz helyen tárolni. Sokan azonban ezt a tanácsot nem fogadják meg, és a medencét kevés vízzel kint hagyják a szabadban, letakarják és leszerelik a vízforgatót. Ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a medence fóliája a kedvezőtlen időjárásnak kitéve hamarabb repedhet, törhet, egyszóval használhatatlanná válhat.

Hogyan készítsük elő medencénket a használatra?

A pár hónapos nyugalmi időszak után, mialatt a medencét senki sem használta, újra fel kell tölteni vízzel és mindent előkészíteni a fürdőzésre. Nem érdemes nagyon sietni ezzel a feladattal, viszont amikor eljön a megfelelő időjárás, ne halogassuk a feladatok elvégzését.

Mikor a legmegfelelőbb elkezdeni a teendőket?

Amikor a levegő hőmérséklete már huzamosabb ideig nem csökken fagypont alá és a medencében a víz hőmérséklete 10-15°C között mozog, eljött a megfelelő pillanat. Figyeljünk oda és ne várjuk meg a melegebb időt, mert ha a víz netán algásodni kezd, már nehezebb dolgunk lesz vele és újrakezdhetjük az egész folyamatot.

Hogyan készítsük fel a medencét a következő szezonra?

Nem kell megijedni, mindent egyetlen személy egyszerűen megoldhat. Segítségképpen felsoroljuk, mi is a teendő ilyenkor:

1. lépés: Tisztítsa meg a medencét

Vegye le a medencéről a takarófóliát és tisztítsa meg a medence falát valamint alját a rárakódott szennyeződésektől.

2. lépés: Állítsa össze a vízforgatót

Amennyiben használ szolár vízmelegítőt is, azt is szerelje össze. Győződjön meg arról, hogy sehol sem szivárog a víz.

Tippünk: Ha homokszűrős vízforgatót használ és az előző szezonban nem cserélt benne homokot, ezt tegye meg most.

3. lépés: Töltse meg a medencét vízzel

Ha használ szkimmert, legalább a szkimmer nyílásáig érjen a víz, ha felfújható peremű medencéje van, akkor a gyűrű alatt 1centiméterre legyen a vízfelszín.

Tippünk: Tudta, hogy a víz karbantartása nagyban függ a víz minőségétől? Azonnal mérje meg a vízkeménységet, pH értéket és a klórtartalmat.

4. lépés: Vízminőség ellenőrzése és kezelése

Előfordulhat, hogy a víz minőségén nem kell változtatni, viszont ha igen, itt az ideje. A víz keménységének értéke ideális esetben 8-18° N között mozog.

Tippünk: tudta, hogy a fürdéshez a legfontosabb a megfelelő pH érték? Ideális érték a 7-7,4. Amennyiben ez az érték alacsonyabb, korrigálhatja pH+ jelölésű termékekkel, illetve ha magasabb, akkor ellenkezően pH- jelölésű szabályozóanyaggal.

A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így az ez alatti érték nem ajánlott, mivel rövidebb idő alatt tönkreteheti a medence fém részeit. A 7,8 fölötti érték sem ajánlott, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken. A magasabb pH+ érték előidézhet tejszerű, zavaros vizet is.

5. lépés: Ne feledkezzen meg a víz fertőtlenítéséről sem

Végül, de nem utolsó sorban szükség van a fertőtlenítésre is, így elpusztíthatók a kórokozók és az algák egyaránt. A klór mennyisége a vízben legyen min.0,3 mg/l., ideális a 0,6-1,0 mg.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Ha úgy döntött, hogy szabadtéri szaunába fektet, az első lépés a költségvetés meghatározása.

Mikor és hol jó választás az úszókapu?

Mikor és hol jó választás az úszókapu?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy mikor és hol jó választás az úszókapuk használata és milyen előnyökkel kecsegtethet minket.

a-novenyek-fenyigenye-eltero-mutatjuk-melyik-mit-szeret

A növények fényigénye eltérő. Mutatjuk, melyik mit szeret!

Nem minden növény kedveli a sok napfényt, egyes zöldségek, fűszernövényeknek napi néhány órányi árnyéktól sem lesz baja.