Akkumulátoros kerti gépek karbantartása

A vezeték nélküli gépek egyre népszerűbbek ipari és otthoni téren is. Az ilyen típusú gépek karbantartásáról és tárolásáról azonban nem mindig esik szó. Ez azonban nagyon fontos kérdéskör, hiszen a gép élettartamát is befolyásolhatja. Éppen ezért az alábbiakban az akkumulátoros kerti gépek karbantartásával foglalkozunk részletesebben.
Akkumulátoros kerti gépek karbantartása

Akkus kerti gépek karbantartása

Soha nem szabad elfelejteniük, hogy bizonyos időközönként némely szerszámgép esetében érdemes elvégezni a karbantartást, hogyha még sokáig szeretnénk problémamentesen használni az adott eszközt. Alapjában véve kertigépek akkuval szerelt verziói esetében a szükségesnek mondható karbantartási munkák hasonlóak az elektromos meghajtású szerszámokhoz és kerti gépekhez.

Akkus láncfűrész karbantartása

Egy akkumulátoros láncfűrész például rendkívül hasznos lehet a ház körül, különösen az olyan helyen, ahol a fa számít tüzelőanyagnak. Viszont a rendszeres használat megköveteli a rendszeres karbantartást, hiszen egy idő után érezhetően csökkenni fog a láncfűrész hatékonysága, amennyiben elkopnak a fogai. Ezt egy láncfűrész élezővel könnyen ki lehet küszöbölni, de nem árt a megfelelő kenésről is gondoskodni, ami az akkus verzióknál is kiemelt fontosságú.

Akkumulátoros fűnyírók, szegélynyírók karbantartása

A fűnyírók, szegélyvágók szintén tovább fognak működni abban az esetben, hogyha minden használat után vagy előtt megtisztogatjuk ezeket a szennyeződésektől, vagy ha szükség van rá, akkor a mozgó alkatrészeket bezsírozzuk, olajozzuk. A kopás ugyanis könnyen tönkreteheti az akkus szerszámgépeket is, ezért ennek a folyamatát minimálisra csökkenthetjük a lerakódott szennyeződések eltávolításával és a megfelelő kenés biztosításával.

Kisebb akkus gépek szervizelése

A kisebb gépek, mint az akkus csavarozók már tényleg elég igénytelennek számítanak a karbantartást illetően, viszont néha ezeket sem árt megtisztogatni, hogyha poros környezetben dolgozunk. A karbantartás manapság már nem vesz olyan sok időt igénybe, mint például néhány évvel ezelőtt.

Szerencsére az eszközökhöz tartozó kézikönyvekben általában részletesen le van írva, hogy miként kell karbantartást végezni az adott gépeken. Ezeket emiatt mindenképp érdemes alaposan áttanulmányozni.

Akkumulátoros gépek tárolási tippek

Az akkus kerti gépek esetében a karbantartás mellett fontos a megfelelő tárolásra is odafigyelni. emiatt az akkumulátort vagy a beépített akkumulátoros kerti gépet mindig tartsuk:

· száraz,

· nedvességtől és párától mentes,

· közvetlen napfénytől védett helyen.

Az is fontos, hogy pormentes, tiszta helyre tegyük, legyen ez akár egy garázs vagy a lakás valamelyik szekrénye. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40 % között van. Bár a lítium-ionos akkumulátorok tárolás közben alig veszítenek a töltöttségükből, a 0 fok alatti hőmérsékleten hamar lemerülnek, védeni kell őket a fagyoktól.

Fontos tehát, hogy ideális hőmérsékleten tároljuk az akkumulátoros gépeinket. A kivehető akkumulátoros gépeknél elegendő, ha csak az akkumulátort vesszük ki, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. A beépített akkumulátoros gépek esetében a teljes gépet tegyük 5 fok feletti helyiségbe.

Összegezve

Az akkumulátoros kerti gépek esetében tehát érdemes ugyanazokat a karbantartási munkákat elvégezni, mint a hagyományosnak mondható elektromos verziók esetében. Emellett amire érdemben figyelni kell, az a gépek tárolása, hiszen az energiatárolók a hőmérsékletre érzékenyebbek.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Ha úgy döntött, hogy szabadtéri szaunába fektet, az első lépés a költségvetés meghatározása.

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Kint még ugyan hideg van, de a medencetulajdonosok már medencéjük beüzemelését tervezgetik. Az előttünk álló szezon előtt meg kell tisztítani és minden tekintetben felkészíteni a nyári fürdőzésre. De ennek hogyan álljunk neki?

Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

A kert megtervezése egy nagyon komoly feladat és folyamat. Ehhez adunk tippeket.