Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

Mindegy, hogy éppen most tervezünk kertet, vagy kicsit újítani szeretnénk és teljesen más dizájnra vágyunk a kertünkben, az első lépést, azaz a tervezést nagyon meg kell fontolni, hiszen ha már meg is valósítottuk az elképzeléseinket, nem lesz olyan könnyű módosítani azokon. Mielőtt a tereprendezéshez fogunk, érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen kertet is szeretnénk, illetve milyen kert lenne a legpraktikusabb számunkra, a családunk számára?
Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

A tereprendezés egy élvezetes és izgalmas folyamat. Vonjuk be a családot is és vitassuk meg, hogyan is nézzen ki a kert, és milyen tevékenységeket fogunk ott végezni. Ha tudjuk, hogy gyakran hívunk grillezni, bulizni vendégeket, akkor ezeket a szempontokat is vegyük figyelembe. Mutatunk néhány ötletet, hogy mire is ügyeljünk, ha kertet tervezünk és minél hamarabb meg is szeretnénk valósítani az ötleteinket.

Mit szeretnénk a teraszról látni?

Odáig rendben van, hogy van egy csodás házunk és egy remek teraszunk. De nagyon nem mindegy, hogy milyen látkép fogad bennünket kora reggel, amikor a teraszon kávézunk, vagy este, amikor a munkából hazaérünk. Manapság sokan dolgoznak home office-ban, és a jó időben, akár a teraszról is lehet dolgozni. Tényleg nem mindegy, hogy a terasz körül, milyen a kert, vannak - e virágok és mennyire inspirál bennünket a környezetünk, akár a munkában is.

Mennyi a fény és az árnyék egyes napszakban?

Kertevezéskor azt is figyelembe kell vennünk, hogy mennyi nap éri a kertet? Vagy inkább javarészt árnyék van? Vagy félárnyékos? Hiszen a kert mikroklímája nagyban meghatározza, hogy milyen növényeket, virágokat, cserjéket és fákat ültetünk a kertbe. Az is fontos szempont, hogy milyen a talaj a kertben és mennyire áll, vagy folyik le azon a víz. Ezek mind- mind fontos szempontok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk.

A stílus és a kert témája

Tervezéskor mindent alaposan meg kell fontolni. Ma már nem csak az otthonunknak lehet stílusa, de a kertünket aszerint is megtervezhetjük, hogy milyen téma kerüljön ott fókuszba. Lehetnek hangsúlyosak a növények, de remek fókuszpontot hozhatunk létre egy kis tavacskával is.

A téma kiválasztása abban segít, hogy meghatározzuk a kert növényzetét és a dekorációkat. Azt is meghatározhatjuk, hogy modernebb, kicsit szigorúbb struktúrát kapjon a táj, vagy ez annyira nem fontos számunkra és jobban szeretnénk egy természetesebb, kissé retró megjelenést adni a kertnek. Sokan nem kedvelik a szín kavalkádot, míg mások éppen azért költöznek kertes házba, hogy ezernyi színben pompázó virágokat ültessenek a kertbe.

A család élete is meghatározó

Más igényei vannak egy gyermektelen párnak és megint más vágyai a gyerekes, vagy kutyákat, macskákat tartó embereknek, családoknak. A család, az emberek életmódja is meghatározza, hogy végül, hogyan is fog a kertünk kinézni.

A kert külleme azon is múlik, hogy valójában mennyi időt kívánunk ott eltölteni és milyen tevékenységeket szeretnénk a kertben űzni. Ha gyakran sportolunk, fürdünk, napozunk, bulizunk, sütögetünk a kertben, vagy esténként szeretünk ott üldögélni, akkor ezek a szempontok is meghatározzák a kert végső küllemét, kinézetét.

Ha kertészkedni is szeretnénk a kertben, akkor azt is meg kell terveznünk, hogy hol is legyen a helye a zöldségeknek, a virágoknak, a gyógynövényeknek, a gyümölcsfáknak, a díszcserjéknek.

Ha gyerekek és háziállatok is élnek a családban, akkor rájuk is gondolnunk kell. A gyerekek és a kutyusok szeretnek a füvön futkározni, de a gyerekek örülnek egy olyan saroknak a kertben, ami csak az övék, amit csakis ők birtokolnak. Ez lehet egy kisházikó, egy homokozó, egy mini játszótér.

Ha szeretünk odakint grillezni, főzni, és szeretünk vendégeket is hívni, akkor ki kell alakítani egy olyan részt a kertben, ahol kényelmesen elférünk és ahol a grillezőnek, az asztalnak, a székeknek és minden más kiegészítőnek is van helye.

Az útvonal és az összekötő utak

Bizony arra is gondolnunk kell, hogy hová telepítjük a járdát, milyen útvonalon közlekedünk az udvar egyes részein és ezt hogyan is oldjuk meg.

Tudnunk kell, hogy hol lesz a parkoló, onnan hogyan jutunk el a házig. Milyen útvonalon jutunk el a hátsókertbe, vagy a teraszra és milyen összekötő utakkal tudjuk megoldani, hogy a szép gyep és a kerti növények ne menjenek tönkre.

Bokrok, díszcserjék, virágok – terv és telepítés

A növényeket, a kert egyes területeinek elválasztására is használhatunk, de dekorációs célt is szolgálnak, hiszen ültethetjük azokat a kerítéshez, a járdaszegély mellé és még egyes növények zajcsökkentőként is szolgálhatnak, vagy a kerítés meghosszabbítására is alkalmazhatjuk azokat, amennyiben ez nem zavarja a szomszédokat.

A növények ültetésénél el kell döntetünk, hogy milyen típusú és magasságú növényeket szeretnénk ültetni a kertünkben, de a lépcsőzetes megoldás is nagyon jó ötlet.

A kertünkben úgynevezett fókuszpontokat is létre tudunk hozni, ha szeretnénk, hogy a vendégeink ezekre a területekre koncentráljanak, amikor meglátogatnak bennünket.

A fókuszpontok létrehozására nagyon alkalmasak az egyedi növények, a különleges dekorációs elemek, a kontrasztos alakzatok, textúrák és színek.

Különleges, egyedi megoldásokat is választhatunk.

Inspirálódjunk, mielőtt bármibe is belevágunk, hiszen akár modern, akár hagyományosabb kertre vágyunk, bizonyára meg tudjuk tervezni a kertünket és az elkészült kert, kárpótol majd bennünket minden fáradtságért.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Ha úgy döntött, hogy szabadtéri szaunába fektet, az első lépés a költségvetés meghatározása.

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Kint még ugyan hideg van, de a medencetulajdonosok már medencéjük beüzemelését tervezgetik. Az előttünk álló szezon előtt meg kell tisztítani és minden tekintetben felkészíteni a nyári fürdőzésre. De ennek hogyan álljunk neki?

Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

Kerttervezés - ne csak a dizájnra ügyeljünk

A kert megtervezése egy nagyon komoly feladat és folyamat. Ehhez adunk tippeket.