Mikor és hol jó választás az úszókapu?

A komplett kapurendszerek egyre elterjedtebbek hazánkban is. Ezek közül az úszókapuk igen népszerű választásnak számítanak, de persze ezeknek is megvan az előnyük és felhasználhatóságuk ideális mikéntje. Az alábbi cikkben éppen ezért azzal foglalkozunk mikor és hol jó választás az úszókapuk használata.
Mikor és hol jó választás az úszókapu?

Miért válasszunk úszókaput?

Az úszókapuk nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyik leggyakrabban használt rendszerek. Tulajdonképpen ezek a kivitelek is egyfajta tolókapuk, de az különbözteti meg őket a hagyományos tolókapus megoldásoktól, hogy nem görgősek, hanem belső sínrendszerrel rendelkeznek.

Ennek köszönhetően nem szükséges előre kialakítani a sínrendszert. Mivel nem látszanak a görgők, ezért nyitódáskor és záródáskor olyan, mintha a levegőben úszna, a kaputest nem érintkezik a talajjal.

Számtalan előnye van ennek a rendszernek, hiszen a rendszer nem görgős, így míg a tolókapukat a görgőre ragadt szennyeződések miatt rendszeresen kell tisztítani, addig az úszókapuk esetében ilyen jellegű probléma nem merülhet fel.

Helyigény szempontjából előnye még ezeknek a kiviteleknek, hogy merőlegesen nem igényelnek túl sok helyet, így akár a ház vagy más épület közvetlen közelében is elhelyezhetők, még úgy is, hogy a talaj sem teljesen egyenletes.

Mikor érdemes úszókaput választani

Úszókaput választani több szempontból is kifizetődő lehet. Az alábbi indokok esetén például mindenképp érdemes elgondolkodni az ilyen jellegű megoldás alkalmazásán:

Helyhiány esetén

Amennyiben nincs elegendő hely az udvarunkon a kapu előtt ahhoz, hogy egy kétszárnyú kapu mozogni tudjon, vagy közvetlenül a kapu előtt szeretünk parkolni akkor egy kerítés előtt mozgó úszókapu lehet a legjobb választásunk. Ezek a kapuk ugyanis párhuzamosan mozognak a kerítéssel, így gyakorlatilag elegendő, ha csak a kerítés tövében szabadítunk fel helyet, hiszen nem kell a kapu nyitásából adódó holtérrel számolnunk, és a bejáró hosszából sem szükséges helyet lecsípni.

Persze az úszókapu mellett a tolókapu is jó megoldást jelenthet helyhiány esetén. Az ipari célú tolókapu görgők használatával pedig ez is hosszútávú és stílusos megoldást nyújthat.

Minimális karbantartást igénylő rendszert keresünk

Az úszókapuk esetében nincsenek a földre lefektetett görgők, sem a talajjal érintkező rész, ehelyett a kapu végében, egy rejtett sínrendszer (úgynevezett. „C” sín) segíti a mozgást. Ez nem csak esztétikus megjelenést tesz lehetővé, de gyakorlatilag nem kerül a kapu elé, semmiféle akadály.

Ennek köszönhetően nem kell többé tartanunk a görgők elé kerülő kavicsoktól, falevelektől vagy hórétegtől, de a görgők összefagyásának veszélyétől, és a kapu alatt futó talaj egyenetlenségétől sem. Így tehát évszakoktól függetlenül, bármiféle karbantartási munkálat nélkül hosszútávon használható megoldást kínál.

Esztétikus megoldást keresünk

Egy úszókapu méltóságteljes, gyönyörű megjelenést kölcsönözhet otthonunk számára. Ennek oka, hogy egy hagyományos tolókapuval ellentétben, itt már látható sínek nélkül mozog a kapu a nyitó-záró mozgás során, olyan érzést keltve, mintha a levegőben úszna.

Automatizált megoldást keresünk

Az úszókapuk nagyon eredményesen és egyszerűen automatizálhatóak a különféle kaputechnikai eszközök segítségével. Ezáltal mindennapjainkat is kényelmessé és biztonságossá tehetjük. Egy fáradt munkanap után, vagy a szakadó esőben hazaérkezve, például nem kell kiszállni az autóból.

Összegezve

Az úszókapuk tehát stílusos, hatékony és megbízható megoldást nyújthatnak számunkra, így modern megjelenésű otthonra tehetünk szert, hosszútávon is.

Kapcsolódó cikkek

GrowShop Budapest

GrowShop Budapest

A beltéri növénytermesztés egy olyan módszer, amely lehetővé teszi, hogy növényeket termesszünk és gondozzunk a zárt térben, például a lakásunkban vagy irodánkban.

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Tippek a kültéri szauna vásárlásához

Ha úgy döntött, hogy szabadtéri szaunába fektet, az első lépés a költségvetés meghatározása.

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Hogyan készítsük fel medencénket egy új szezonra?

Kint még ugyan hideg van, de a medencetulajdonosok már medencéjük beüzemelését tervezgetik. Az előttünk álló szezon előtt meg kell tisztítani és minden tekintetben felkészíteni a nyári fürdőzésre. De ennek hogyan álljunk neki?